Miten salibandyä pelataan?

Salibandy on yksi Suomen suosituimmista urheilulajeista – se on tehokasta urheilua ja tapa tavata uusia ihmisiä! Joitakin kuitenkin saattaa jännittää, onko salibandy liian haastavaa heille tai ovatko säännöt liian monimutkaiset opeteltavaksi. Alle olemmekin keränneet tietoa salibandyn perussäännöistä, tekniikasta ja tarvittavista varusteista.

Tärkeimmät säännöt

Salibandy on 60 minuutin pituinen peli, joka on jaettu kolmeen 20 minuutin osioon. Osioiden välissä on lyhyt erätauko, joka kestää yleensä kymmenisen minuuttia. Peliajan pituuksia voidaan poikkeustilanteissa muunnella, mutta kuitenkin niin, että peliajan on oltava vähintään 2 x 15 min pituinen. Erätaukojen pituuttakin on mahdollista muuttaa – kaikista näistä muutoksista vastaa sarjajärjestäjä.

Jokainen erä alkaa pelikentän keskeltä niin kutsutulla kiistapallolla, eli jääkiekon tavoin joukkueet kiistelevät pallosta. Muutenkin peli jatkuu ja alkaa aina kiistapallolla jokaisen tehdyn maalin jälkeen. Tuomari päättää pelin puhaltamalla pilliin ja puolet vaihtuvat aina erätaukojen jälkeen. Molemmat joukkueet omaavat puolen minuutin mittaisen aikalisän. Jos peli päättyy tasan, on jatkoajaksi määritelty kymmenen minuuttia: jos kumpikaan joukkue ei tee uutta maalia, on rangaistuslaukauksien aika. Yli laidan menevä pallo tarkoittaa, että peli jatkuu sisäänlyönnillä vähintään kolmen metrin päästä pallosta.

Salibandyn pelaamiseen liittyy muitakin sääntöjä, jotka tulee helposti oppimaan pelaamalla. Sählyssä, salibandyä hyvin paljolti muistuttavassa pelissä, on paljon vapaammat säännöt ja niitä voi helpommin muuttaa ja soveltaa tilanteen mukaisesti.

Hieman tekniikasta

Salibandy vaatii erinomaista tekniikkaa, kuten monet muutkin urheilulajit ja pelit. Koripallo, shakki ja esimerkiksi monet korttipelit, joita voi Maria Casino -sivuston kaltaisilla alustoilla pelata, vaativat paljon harjoittelua ja hyvää tekniikkaa myöskin. Jos haluat kehittyä salibandyssä, kannattaa aloittaa oman peruskunnon kehittämisestä, jonka jälkeen voi alkaa hioa tekniikkaansa paremmaksi. Erilaisten laukausten, kuten annevetojen, lämäreiden ja rystylyöntien harjoittelu kannattaa. Pallon kuljettaminen on tietenkin erityisen tärkeää ja turhat temput kannattaa jättää pois, ennen kuin on sataprosenttisen varma omasta pallon hallinnastaan. Ideana on, että pelaaja syöttää ja liikkuu kentällä niin paljon, kuin mahdollista. Hyvä kunto ja pallon hallinta tekevät sinusta voittamattoman vastustajan!

Vähällä varustuksella pärjää

Salibandyä aloittaakseen ei onneksi tarvitse hankkia paljoa varusteita. Hyvät sisäpelikengät, maila ja pallo riittävät! Mailoja löytyy sekä vasen- että oikeakätisille. Lisäksi mailan lapa ei saa olla teräväkärkinen eikä sen käyryys saa ylittää 30 millimetriä. Salibandyn vaatetus taas koostuu polvisukista, lyhyistä housuista ja pelipaidasta – peliasun tarjoaa oma seurasi, jolloin koko joukkueen yleinen ilme on yhteneväinen. Maalivahdeilla saa olla lisäksi hanskat kädessä!

Salibandyn säännöt eivät siis ole turhan monimutkaisia ja jokainen, jota harrastus kiinnostaa, voi sen oppia!