OmaSP- otteluennakko: mitaliehdokas vierailee Lahdessa

Kausiennakoissa kärkijoukkueiden joukkoon nostettu Turun Palloseura on LASBin kauden 2018-2019 kotiotteluiden ensimmäinen vieras. Joukkueet kohtasivat toisensa kahdesti kauden alla, mutta sunnuntai- iltana panoksena on kolme sarjapistettä.

TPS uudisti sekä organisaatiotaan, että edustusjoukkuettaan melko tuntuvasti kesällä. Seuran pitkäaikainen toiminnanjohtaja Juha Kiviniemi sai väistyä kunnianhimoisen hallituksen tieltä ja rahahanojen auettua myös pelaajarintamalla alkoi tapahtua. Uusia tai uusvanhoja tepsiläisiä alkavalla kaudella ovat Miko Kailiala (EräViikingit), Mikko Hautaniemi (Sveitsi), Janne Hoikkanen (Happee), Juuso Alin (Sveitsi) ja Niklas Niiranen (Sveitsi). Laatupelaajien tieltä raivattiin jopa hieman yllättäen mm. viime kauden Tupla- pelaaja Jani Hyytiäinen, jonka ura jatkuu Divarissa FBC Turun paidassa. Vaikka uusia miehiä on määrällisesti suhteellisen paljon, on hyvä muistaa, että joukkueen runko säilyi käytännössä ennallaan. Lähteneet pelaajat lukeutuvat siihen osastoon, joista päävalmentaja Jukka Ruotsalainen todennäköisesti halusikin luopua.

TPS on aiempina kausina perustanut pelinsä erittäin vahvaan puolustukseen. Se päästi viime kauden runkosarjassa omiin vain 121 maalia, joka oli ylivoimaisen Classicin jälkeen vähiten koko liigassa. Nyt Ruotsalaisella on käsissään kahteen kenttään laituriparit, jotka lukeutuvat liigan eliittiin sekä pallollisesti pätevä puolustus. Kun maalia vartioi maajoukkueryhmityksissä mukana pyörivä Pyry Luukkonen, näyttää turkulaisten pullat olevan varsin hyvin uunissa.

LASB oli kesän pelaajasiirtojen osalta sunnuntain vastustajaansa maltillisempi, vaikka jonkun verran liikehdintää Lahdessakin nähtiin. Justus Kainulaisen menetyksen seuraukset ymmärtävät kaikki, joten paljon tulosvastuuta lepää Kooveesta kotiseuduille palanneen Perttu Koljosen ja hänen orkesterinsa harteilla. LASB saa kuitenkin jalkeille kaksi tulosta tekevää kenttää, sillä Tuure Ailion ketjun vasemmassa laidassa hyökännyt Joonatan Surakka on löytänyt viime kaudella ajoittain hukassa olleen punaisen langan ja oikean laidan Rasmus Kainulainen on ollut totutun pirteä. Harjoitusotteluissa myös kolmoskenttä on esiintynyt tasaisesti, joka lupaa hyvää kaudelle. Puolustuksen pallolliseksi johtajaksi hankitulta Miska Mäkiseltä on lupa odottaa todellista läpimurtovuotta.

Naispelaajien osalta virta vei kesän aikana LASBista liiga- Pelicansiin, mutta luonnollisesti miehissä vaihtuvuutta oli toiseen suuntaan. Turkoosipaitojen riveistä LASBiin siirtyivät Juuso Vesanen ja Jukkapekka Auroila. Kausi näyttää murtautuvatko he kolmeen pelaavaan kenttään jo tällä kaudella. Maalivahtipuolelle oranssit kiinnittivät erittäin mielenkiintoisen ja kesän harjoitusotteluissa loistavasti pelanneen Antti Ripatin Kosken Dynamosta (2div).

Valmennustiimin osalta paketti meni päävalmentaja Teemu Varista ja maalivahtivalmentaja Jukka Järvistä lukuunottamatta uusiksi. Ray Backmanin korvaa nuori, mutta kovissa liemissä keitetty Bengt Lodenius ja lajivalmennustiimin täydentää Janne Eerola. Fysiikkavalmennuksesta vastaa hyvää työtä joukkueen kanssa kesällä tehnyt Jaakko Kivelä.

Vaikka Justus Kainulaisen lähtö kirpaisee, voidaan LASBin kokoonpanon todeta olevan edellistä kautta leveämpi ja laadukkaampi.

– Viime kaudella yllätti pelaajien lahjakkuus oppia uusia asioita ja valmius heittäytyä uuden tuntemattoman eteen. Tässä valossa viime kauden hyvä tulos ei yllättänyt. Näen, että tällä kaudella joukkueen mahdollisuudet ja tavoitteet ovat playoffeissa. Kovalla työmoraalilla, joukkueen yhtenäisyydellä ja tiiviillä pelillä lähdetään haastamaan suurempia nimivahvoja joukkueita, kommentoi päävalmentaja Varis joukkueensa lähtökohtia uudelle liigakaudelle.

LASB lähtee sarja- avaukseen melko terveenä, vaikka pikkuvammoja muutamalla pelaajalla on ollutkin. Viikolla muutamaa pelaajaa vaivannut syysflunssa saattaa aiheuttaa joitain poissaoloja kokoonpanoon.

LASB – TPS, Lahti Energia areenalla sunnuntaina 16.9. klo 16.00

Ottelun tulospalvelu

TPS:n ennakko