LASB kohtaa mestarisuosikki Happeen Lahdessa

LASB kohtaa kauden kuudennessa ottelussaan Jyväskylän Happeen nimenvaihdoksen kokeneella Lahti Energia- areenalla (Lahden Suurhalli) sunnuntaina. Kotijoukkue lähtee otteluun Salban päänahka vyöllään, mutta Happeen hirvien sarvet matkasivat viikko sitten Espooseen, kun Indians haki Jyväskylästä yllätysvoiton.

Happee on ollut alkukaudesta vakuuttava. Ennen Indians- hutia se näytti kaapin paikan Eräviikingeille, OLS:lle, Steelersille ja SPV:lle maalierolla 32-15, ja vieläpä ilman joukkueen tehokkainta hyökkääjää Peter Kotilaista sekä juonikasta Pauno Kajoksista. Lyhyesti sanottuna Happee omaa potentiaalia aina superfinaaliin asti.

Happeen taustoilla onnistuttiin joukkueen rakentamisessa erinomaisesti, sillä Jyväskylään saatiin naarattua paluumuuttajina Jami Manninen ja Lassi Kotovaara, joiden lisäksi hirvilauma kaappasi lupaavan Markus Laakson tolppien väliin Eräviikingeistä ja kiinnitti aivan kauden alla Juuka/Joensuu- taustaisen, keväällä liiganousua Kuopiossa juhlineen Kajoksisen. Maajoukkueen portteja kolkutellut Janne Hoikkanen on palailemassa pitkän loukkaantumisen jäljiltä täyteen pelikuntoon, joten pullat ovat varsinkin hyökkäyspään osalta Jyväskylässä mukavasti uunissa.

Happeen pitkäaikainen päävalmentaja Seppo Pulkkinen siirtyi sivuun viime kauden päätteeksi ja valmennustiimissä mukana ollut Mikko Lehto otti ohjat käsiinsä. On mielenkiintoista nähdä kuinka paljon joukkueessa on jäljellä ”hirvirytkettä” ja kuinka paljon Lehto on muuttanut pelitapaa.

Happeen alkukauden tehokkain on ollut Manninen, jolla on kasassa tehot 5+9=14. Maalivahtivastuu on jakautunut Laakson ja Miro Tuomalan kesken tasan, mutta ainakin tilastojen valossa Tuomala on nappaamassa ykköstorjujan paikkaa itselleen. Muutaman vuoden takainen nuorten maailmanmestari pitää hallussaan maalivahtien pörssin ykköspaikkaa torjuntaprosentilla 84,93.

LASB sai kaipaamaansa leveyttä kokoonpanoon, kun Justus Kainulainen palasi kentille loukkaantumisen jäljiltä Raumalla. Nuori mies ei kauaa kynttilää vakan alla pidellyt vaan tehtaili kauden ensimmäiseen otteluun tehot 2+2. Kainulaisen paluu piristi selvästi oranssien ykköskenttää, joten nyt LASBilla on kaksi selvästi tulivoimaista kentällistä, eikä tulosvastuu ole pelkästään Tuure Ailion johtaman kakkosen harteilla.

– Justus on laadukkaimpia maalitekijöitä suomalaisessa salibandyssa. Tietysti hän vahvistaa meidän tulivoimaa ja olemme hänen kanssaan vaarallisempia hyökkäyssuuntaan, vahvisti LASBin päävalmentaja Teemu Varis.

LASBin alkukauden parasta antia on ollut puolustus-, maalivahti- ja alivoimapeli. Kaapo Kettusen torjuntaprosentti on kiivennyt 80:n päälle ja joukkue päästänyt keskimäärin 5,2 maalia omiin per ottelu. Liigan päästettyjen maalien keskiarvo on 5,6 maalia/ottelu, joten lahtelaiset ovat nippa nappa voittavan salibandyn puolella. Alivoimapeli on ollut liigan toiseksi parasta (85%). Happee on pöllytellyt vastustajan verkkoa keskimäärin 7,4 kertaa per ottelu, joten edellä mainittujen asioiden on syytä olla kunnossa myös sunnuntai- iltana.

– Happee on yksi mestarisuosikeista ja se perustuu etenkin heidän hyökkäysvoimaansa. Meidän täytyy pelata omaa pallollista peliä rohkeasti, jolloin pysymme pallolla. Taustojen puolustaminen ja peittopeli on tänään isossa roolissa, Varis jatkoi.

Kärkijoukkueista ehkä juuri Happee sopii parhaiten LASBille, sillä se ei ole sarjan organisoituneimpia ryhmiä. Hirvirytke ja fiiliksellä pelaaminen on tuottanut vuosien varrella menestystä, mutta siinä piilee myös kotijoukkueen mahdollisuus. Jos LASB saa pidettyä Happeen nimimiehet aisoissa, voi lopputulos olla hyvinkin lähellä kotivoittoa.

LASB – Happee Lahti Energia- areenalla sunnuntaina 22.10. klo 18.30