Edustus harjoituspelien kautta leireilemään Latviaan

Edustusjoukkue on nyt harjoitellut huhtikuusta lähtien uuden valmenustiimin alaisuudessa ja nyt on sopiva hetki kysäistä päävalmentaja Ilja Pantzarilta kuinka arkitekeminen on valmentajan näkökulmasta lähtenyt uusissa ympyröissä rullaamaan ja mikä on joukkueen tilanne muutaman pelatun harjoitusottelun jälkeen

Kotiutuminen joukkueeseen

Kestää aina hetken uudessa ympäristössä että päivittäiset asiat alkavat rullaamaan. Mitään varsinaisia yllätyksiä, suuntaan tai toiseen, ei ole vastaan tullut. Lahteen muuttoni on omalta osaltaan helpottanut asiaa ja merkittävä vaikutus sujuvalle jatkumolle oli että joukkueen runko säilyi pitkälti samana ja oli pääosin selvillä jo aloittaessani. Nyt kun viimeisetkin pelaajasopimukset on saatu valmiiksi voidaan jo hyvissäajoin alkaa keskittyä myös niihin viimeisimpiin yksityiskohtiin pohtii Pantzar.

Valmennustiimi

Valmennustiimin työnjakoa ei ole lähdettu tietoisesti pakottamaan mihinkään ennaltamäärättyihin rooleihin vaan sen on annettu muodostua luonnollisesti. Minä päävalmentajana kannan tietysti päävastuun joukkueesta ja sen pelaamisesta. Tyrkkään Kalle tykkää miettiä paljon pelitaktiikkaan liittyviä yksityiskohtia ja haastaa minua hyvin pelitavallisissa asioissa. Vilenin Henri vahvan, ja tuoreen, pelaajataustan omaavana ohjaa paljon yksilöitä, etenkin puolustajia ja puolustuspelaamista. Eerolan Janne vastaa pääosin tilastoinnista ja tuo sitä kautta arvokasta tietoa muun valmennuksen käyttöön Pantzar toteaa.

Pelaajisto

Kapteenistolta saamani palautteen mukaan joukkueessa on nyt LASBin liigahistorian aikana ensimmäistä kertaa tilanne että pelipaikoista on aitoa kilpailua pelaajien kesken. Pelaajista aistii että osalla kesäharjoittelu on tänä vuonna onnistunut aiempaa paremmin – etenkin moni ennalta 3-4 ketjuun kaavailtu pelaaja on selkeästi nostanut tasoaan joka toki aiheuttaa paljon positiivista pohdittavaa valmennukselle. Tästä hyvä esimerkki saatiin harjoituspelissä Tiikereitä vastaan missä kokoonpanosta puuttui ketjullinen 1-2 ketjun pelaajia eikä se  vaikuttanut suoritukseen. Sanoisin, vaikken seuran historiaa sen tarkemmin tunne, että kokonaisuutena pelaajisto on tasapainoisempi kuin aiemmilla kausilla analysoi Pantzar.

Harjoituspelit

Ensimmäinen harkkapeli Loviisan Toria vastaan oli kokonaisuutena meiltä melko heikko, Ainoastaan viimeisessä erässä pystyimme oikeastaan toteuttamaan pelin tavoitteeksi asetettuja asioita.
Toinen harjoituspeli Tiikereitä vastaan oli jo huomattavasti parempi, etenkin ensimmäisessä ja kolmannessa erässä onnistuimme mielestäni aika hyvin analysoi Pantzar jo pelattuja harjoituspelejä.

Harjoitusleiri Latviassa

Joukkue pakkaa ensiviikolla kassinsa ja siirtyy Latviaan viiden päivän harjoitusleirille jonka aikana pelataan kolme harjoituspeliä paikallisia joukkueita vastaa.

Pantzarin mukaan kauteen valmistavia vaihtoehtoja oli pöydällä myös erilaisten turnauksien muodossa mutta katsottiin että itsejärjestelty leiri yhdessä sopivasti räätälöityjen harjoituspelien kanssa palvelee joukkueen tavoitteita parhaiten. Harjoitusleiri mahdollistaa myös pelien huolellisen analysoinnin joukkueen kanssa heti niiden jälkeen.
Leirin pelillisiksi tavoitteiksi Pantzar asettaa viisikkopelin hiomisen ja erikoistilanteet mutta vähintään yhtätärkeä tavoite on joukkueen ryhmäytyminen. Onpa leirillä tarkoitus myös keskustella joukkueen ensikauden tavoitteista.

Latvian käytännönjärjestelyjen kanssa auttoi paljon Latvian maajoukkueessakin vaikuttavan Teemu Variksen suhteet paikallisiin salibandytoimijoihin.

 

(Kuva: RossHelen / Shutterstock)