Otteluennakko: Lauantaina on isot panokset pelissä EräViikinkejä vastaan – “Kummallekin toistaiseksi kauden tärkein peli”

LASBin kolmas ottelu viikon sisään vie joukkueen EräViikinkien vieraaksi Vantaan Energia Areenalle. Ottelussa riittää panoksia molemmilla joukkueilla, kun LASB tarvitsee pisteitä välttääkseen karsintasarjan ja ErVi kamppailee vielä viimeisestä pudotuspelipaikasta. 

Oranssien kevään viimeinen “ruuhkaviikko” tulee päätökseen lauantaina ErVin vieraana, kun viikon sisään kolmas ottelu mitellään Vantaan kirkkaissa valoissa. Pääosin LASBin otteluohjelma on tarjonnut joko yhtä peliä per viikko tai mahdollisesti kahden pelin viikonloppuja, mutta nyt kolme peliä kahdeksaan päivään hieman rikkoo kaavaa.

– Ainakin itselle tämä kovempi tahti sopii hyvin, pysyy hyvä pelituntuma ja rytmi siinä kun ei ole mitään kuukauden taukoja koko aikaa, LASBin hyökkääjä Konsta Lehtonen sanoo.

LASBin viimeisin peli keskiviikkoillalta ei mennyt aivan putkeen, kun Nokian KrP haki pisteet pois Lahti Energia -areenalta. Puoli peliä näytti lasbilaisittain hyvältä, mutta toisen erän lopun synkkä seitsemänminuuttinen käänsi ottelun nokialaisille neljän maalin turvin.

– Se käsiteltiin pukkarissa pelin jälkeen. Jokainen tietää, mikä siinä pelissä meni vihkoon. Otetaan posit siitä mukaan ja mennään eteenpäin. Siinä tuli perinteinen notkahdus. Vähäksi aikaa nukahdettiin, ja kun tuli yksi maali niin vähän turruttiin siinä ja sitten tuli toinen ja kolmas maali perään. Erätauko onneksi lopulta pelasti siltä heikolta hetkeltä. Jotain pitää pystyä keksimään, jos tuollainen kahden maalin minuutti tulee jatkossa. Vaikka aikalisä tai mitä vaan muuta kuin että annetaan kaverin pyörittää, Lehtonen pohtii.

Tappio KrP:lle tarkoitti myös sitä, että teoreettisetkin mahdollisuudet LASBin pudotuspelipaikan uusimisesta romuttuivat, kun kahdeksantena olevaa SPV:tä ei ole enää mahdollista saada kiinni vaikka loput pelit voitettaisiinkin. Osa pelaajista oli asiasta hieman enemmän allapäin, mutta eteenpäin on mentävä. Panosta LASBilla silti riittää viimeiseen kolmeen runkosarjan otteluun, sillä pisteitä tarvitaan vielä karsintapaikan välttämiseksi.

Jos jotain hyvääkin KrP-peli toi, niin juuri Konsta Lehtosen maaliputki jatkui jo neljän ottelun mittaiseksi. Tutummin pakin paikalta tunnetun Lehtosen siirto ykkösketjun oikeaan laitaan on selkeästi ollut toimiva veto valmennukselta.

– Siinä Tikun ja Takun (Tiitus Salokangas ja Tatu Havula) kanssa on ollut mukava pelata. Koko kenttä on oikein toimiva, kun pakkeina olevat Lauri Palvaila ja Juuso Varjokumpu ovat taitavia ja tykkäävät toimittaa palloa ylös. Suoraviivainen kenttä sopii itselle hyvin, kun tykkään aika suoraviivaista peliä pelata. Koko kenttä on löytänyt hyvän yhteisen sävelen. Vielä kun löytäisi itse myös pientä pulunsilmää syöttelyyn, niin saataisiin tehtyä vähän enemmän vielä maaleja, Lehtonen arvioi.

– Nuorempana pelasin hyökkääjänä ja silloin tuli ihan hyvin pisteitä, mutta sitten jossain vaiheessa laitettiin pakin paikalle ja siihen tuli vähän jäätyä. Suoraviivaista peliä kun tykkää pelata, niin ei se pakin paikka ehkä ole paras itselle. Hyökkääjänä pääsee hyökkäyspäässä juoksemaan ja ottamaan palloa, ja itsellä on ehkä etuna nyt se, että osaa vähän lukea mitä vastustajan pakit tilanteissa tekee.

Uusi tilaisuus jatkaa maaliputkea tulee lauantaina, kun LASB suuntaa Vantaalle ErVin vieraaksi. Ottelu on niinkin iso, että ErVi siirtyy pelaamaan pelin isommalle Energia Areenalle Vantaalle, pois pienemmältä Mosahallilta.

EräViikingit kamppailee vielä tiukasti viimeisestä pudotuspelipaikasta. Joukkue on yhdeksännellä sijalla sarjataulukossa, pisteen päässä kahdeksatta sijaa pitävästä SPV:stä ja kahden pisteen päässä seiskapaikan OLS:sta. Joukkueella on meneillään kolmen ottelun voittoputki, jossa etenkin voitto Oilersista on kova päänahka.

– Meilläkin on siinä kuitenkin vielä panoksena putoamiskarsintojen välttäminen, niin uskoisin, että se on kummallekin toistaiseksi kauden tärkein peli. Veikkaan, että aika intensiivistä, liikkuvaa ja kovatempoista peliä on tulossa, Lehtonen ennakoi.

ErVin tehokkaimpana pelurina on tällä kaudella häärinyt Tommi Rosendahl (13+21=34), joka palasi viime kaudella kolmen kauden tauon jälkeen takaisin liigatasolle. Huonosti paluu ei siis ole mennyt. Yli kahdessakymmenessä pisteessä ovat myös Mika Moilanen (20+8=28) ja Joakim Lund (16+10=26). Myös ikäviä poissaoloja joukkueelta löytyy, kun seura tiedotti tänään runkopuolustaja Tuomas Ahon kauden olevan ohi. Kapteeni Jani Kukkola on myös ollut tovin sivussa, ja LASB-legenda Patrik Laitinen lähti Alankomaihin opiskelijavaihtoon helmikuun alussa. Konsta Lehtonen kuvaileekin joukkuetta sanoin “taitava, ahne ja vanha”.

– Pelataan omaa peruspeliämme, parannetaan pieniä asioita ja ollaan maalipaikoissa teräviä ja omassa päässä kovia, niin eiköhän me sillä kolme pistettä Lahteen haeta, hän tuumii.

Liigatasolla joukkueet ovat kohdanneet yksitoista kertaa, näistä yhdeksän on mennyt helsinkiläisten nimiin. Kaksi kertaa voiton on vienyt LASB, viimeisimmän kerran viime kauden kotiottelun maalein 5-3. Edellinen vierasvoitto ErVistä puolestaan löytyy keväältä 2018.

Edellisen kerran joukkueet kohtasivat lokakuun lopussa Lahdessa, tuolloin tasainen kamppailu kääntyi vieraiden voitoksi Juho Niinikosken hattutempun sinetöineellä voittomaalilla yksitoista sekuntia ennen päätössummeria. Kamppailu muistetaan myös Jani Kukkolan pääniitistä Tiitus Salokankaaseen, mikä aiheutti pitkällisen veivauksen läpi eri kurinpitoasteiden.

– Viime pelin olin loukkaantuneena, kun heitä vastaan pelattiin, mutta katsomoon oli aika surullinen näky sen pelin loppuhetket. Ei olisi uskonut, että se niin päin kääntyy, Lehtonen harmittelee

Ottelun seuraa häntä -pelaaja (maaliputkessa olevan Lehtosen lisäksi):

– Kyllä mä sanoisin, että meidän kentän pakistoon kannattaa kiinnittää huomiota. Palvaila ja Varjokumpu tekee kumpikin maalin mieheen seuraavaan peliin. Sellainen kutina on, Lehtonen arvelee.

EräViikingit – LASB lauantaina 19.2. klo 17.00 Vantaan Energia Areena (Ruutu+)

Kuva: Anssi Koskinen.