Otteluennakko: Vauhti kiihtyy runkosarjan loppua kohden – seuraavat pisteet jaossa lauantaina Jyväskylässä ja sunnuntaina Lahessa

Joulun jälkeen pelitahti F-liigan kentillä on ollut oranssien osalta hyvin rauhallinen, mutta nyt tahti alkaa taas kiristyä. Viikonlopun tuplapeleissä vastaan asettuu lauantaina Happee Jyväskylässä, ja sunnuntain kotimittelössä vieraaksi tulee Westend Indians. 

Joulukuun puolivälin jälkeen puolentoista viikon tauko, ja joulun välipäivinä kotipeli FBC Turkua vastaan. Kaksi ja puoli viikkoa taukoa ja tuplapelit Oilersia ja OLS:aa vastaan tammikuun puolivälissä. Vielä kaksi viikkoa väliä ja tulevana viikonloppuna jälleen tuplapelit. LASBin vuodenvaihde on ollut varsin rikkonainen otteluohjelman puolesta, mutta nyt alkavatkin sitten tiukat viikot runkosarjan loppua kohde, joka viikko pelataan, useimpina kaksikin kertaa.

Pelien vähyyden vuoksi joukkueella on ainakin ollut aikaa treenata ja hioa peliään kuntoon runkosarjan loppurutistusta varten. Myös vaivoja on edelleen paranneltu, kun kolhuja löytyy useammalta pelaajalta.

– Yksi tuplaviikko oli tammikuussa  ja muuten on pelit ollut kyllä vähissä. Aika paljon on tullut treenattua, niin lajitreeniä kuin omatoimista punttiakin, kaikenlaista on ollut. On tuossa muutamalla pelaajalla vähän loukkia päällä ja itsekin vielä toipumassa omasta. Sen verran on vielä kolhuja porukalla, että todennäköisesti kokoonpanossa näkyy, puolustaja Ville Ranki arvioi.

Parin viikon takaiset Oilers- ja OLS-ottelut lihottivat oranssien pistepussia kolmella pisteellä, jotka tulivat OLS:n kustannuksella kotikentällä. Vaiheikas ja jännittävä ottelu päättyi lopulta 7-6 -lukemin LASBille, ja pisteiden merkityksen aisti loppusummerin soitua tuuletuksista. Edellinen kolmen pisteen voitto LASBilla kun oli niinkin kaukaa kuin lokakuun alusta.

– Tärkeät kolme pistettä saatiin OLS:lta, saatiin vähän kasvatettua kaulaa heihin ja varmisteltua vähän pleijaripaikkaa. Sitä tavoitellaan viikonloppunakin, että saataisiin tehtyä lisää eroa pleijariviivan alapuolen joukkueisiin. Vähän yllätyksenä se tuli, että niinkin kauan oli edellisestä kulunut, ihan hyvin pisteitä on tullut muuten kuitenkin. Vasta kolmas kolmen pisteen voitto oli kyseessä, niin tarvitsisi niitä enemmän ottaa jatkossa jos pleijareihin haluaa mennä ja siellä pärjätä, Ranki analysoi.

Ranki itse siirtyi LASBiin täksi kaudeksi tämän kasvattiseura Steelersin pudottua Divarin puolelle vuosi sitten. Startti uudessa ympäristössä ei ole ollut ruusuisin mahdollinen, kun alkukauden jälkeen peliaika on ollut kortilla erinäisten vastoinkäymisten myötä. Vaikka parasta mahdollista esitystä vielä odotellaan, on mies silti viihtynyt hyvin uudessa kotikaupungissaan.

– On ollut vähän loukkaantumista ja muutenkin kipeänä tullut jonkun verran oltua, ne on jarruttanut omaa menoa. Yllättävänkin vaikea kausi ollut tähän asti, en ihan näin vaikeaa odottanut. Meillä on hieno porukka ja hienot taustajoukot LASBissa, Lahessa on hyvä ihmisen olla ja pelata, Ranki vakuuttaa.

Pistetilinsä mies sai avattua edellisessä ottelussa OLS:aa vastaan, kun tämä merkkautti syöttöpisteen Jasper Juutin tekemään avausmaaliin. Peruspuolustajan kiikaririviä hän ei ole pystynyt millään kolmesta edellisestä täysipainoisesta liigakaudestaan pitämään.

– Pisteiden teko ei ole ikinä ihan oma juttu ollut eikä siihen ikinä ole niin huomiota kiinnittänyt. Kivaahan se on niitä tehdä ja kaikki niitä haluaa, mutta ei ne ole ikinä ykkösprioriteetti ollut omassa pelaamisessa, Ranki naurahtaa.

Happee – LASB lauantaina 28.1. klo 18.30 Jyväskylän monitoimitalo (Ruutu+)

Viikonlopun pelit aloitetaan lauantain mittelöllä Jyväskylän hirviteatterissa. Lauantaipeliksi varsin myöhään alkava vääntö on LASBille hyvä paikka kartuttaa pistepottiaan entisestään, onhan joukkue pelannut Happeeta vastaan viime vuosina hyviä pelejä. Viimeisinkin kohtaaminen Jyväskylässä ratkesi vasta rankkareilla, ja suurin osa LASBin pelaajista manaili tuon pelin jälkeen, että enemmänkin olisi ollut silloin tarjolla.

– Viime kerralla venyttiin hienosti rankkareille saakka, mutta niissä sitten tuli takkiin. Siitä lähdetään tietysti parantamaan ja kolmea pistettä hakemaan. Happee on LASBille ollut hyvä vastustaja aina, päästään nyt mittaamaan tasoamme kärkipään jengiä vastaan, Ranki sanoo.

Vakuutavaa kautta pelaava hirviryhmä majailee 22 pelatun ottelun jälkeen peräti sarjan kolmosen TPS:n ja Classicin jälkeen. Sarjan kärkipää on kuitenkin hyvin tiukasti kilpailtu, joten sijoitukset ehtivät elää runkosarjan loppua kohti vielä moneen kertaan. Huippujoukkueesta joka tapauksessa puhutaan.

Joukkueen ykköspistemieheksi on noussut oma kasvatti Kaapo Siekkinen 23+9=32 pisteellään, mikä oikeuttaa myös koko liigan maalipörssin jaettuun kolmossijaan. Kirittäjinä ovat olleet viime kaudeksi pääkaupunkiseudulta Keski-Suomeen siirtyneet Niko Laiti (18+13=31) ja Markus Salmi (17+12=29). Tulivoimaa riittää, muun muassa Jami Mannisen, Matti Minkkisen, Teuvo Kinnusen ja Markus Siprosen muodossa. Myös pakin paikalle istutetun Perttu Koljosen vaarallisuus tiedetään Lahdessa. Suurimman vastuun maalilla on kantanut F-liigan marraskuun pelaajanakin palkittu Markus Laakso, mutta Pietari Jääskeläinen on myös kykenevä kantamaan vastuuta tarvittaessa.

– Se on tosi kova nippu, kaikki kolme kenttää ovat vahvoja ja ratkaisuvoimaa löytyy jokaisesta. Laatua riittää ja pelaavat varmasti pitkälle kevääseen. Pitää vastustaja pitää vain pois hyviltä maalipaikoilta, kovia hyökkääjiä ja maalintekijöitä riittää. Maalipaikat mahdollisimman vähiin niin saadaan tiukka matsi, maalintekokilpailuun ei välttämättä kannata lähteä, Ranki arvelee.

Keskinäiset ottelut tällä kaudella ovat molemmat menneet Happeen nimiin, sarja-avauksessa Lahessa Happee oli parempi 5-10, kun taas marraskuun kohtaamisessa Jyväskylässä LASB venytti ottelun aina voittolaukauksiin asti, mutta Happee vei pidemmän korren lopulta 4-3 -luvuin.

LASB – Indians sunnuntaina 29.1. klo 16.00 Lahti Energia -areenalla

Lauantain myöhäisillasta ei ole kauaa aikaa palautua, kun jo sunnuntaina klo 16 pelataan uudemman kerran. Vastaan Lahti Energia -areenalla käytävään kamppailuun tulee Westend Indians, joka pitää hallussaan sarjan seitsemättä sijaa. Pisteissä välimatka on kuitenkin suurempi, kun ennen viikonlopun pelejä Indiansilla on kolmentoista pisteen etumatka LASBiin.

– Tulee tosi tiukka ottelu, tärkeitä pisteitä jaetaan ja ihan mahdollista on kolme pistettä ottaa. Inkkareiden pelityyli ei ole kovin aktiivinen, ja se ei ole meille kovin hyvin sopinut aiemmin. Otetaan pallo hallintaan ja määritetään itse pelin tahti, niin eiköhän sillä pisteet saada, Ranki tuumaa.

Indiansin kovimpana pistenikkarina on toiminut Tiikereistä Espooseen loikannut Christian Remes tehoin 16+16=32. Ero seuraaviin onkin sitten hieman isompi, kun toisena pistetilastossa olevalla Samuli Huppusella on kasassa 7+11=18 pistettä, ja parin pisteen sisällä ovat myös Petr Majer (15+2=17), Jasper Auvinen (9+8=17) ja Valtteri Kainulainen (8+8=16). Maalilla eniten on pelannut nuori Juuso Jokisalo, mutta myös Mikko Kirvesniemi on peliaikaa saanut.

– Indiansia vastaan pitää päästä itse pallolle, etteivät he pääse jäädyttämään peliä. Pari maalia alkuun jos saisi niin helpottaisi tekemistä. Heillä on tosi laadukasta pallollista tekemistä eivätkä palloa juuri hukkaa. Pitävät vastustajat hyvin pois parhailta maalipaikoilta, tai ainakin meitä vastaan ovat pitäneet, Ranki sanoo.

Myös Indiansin LASB on kohdannut jo kahdesti tällä kaudella, joten runkosarjan osalta edessä on viimeinen keskinäinen ottelu. Syyskuun lopulla Espoossa pelattu ottelu kääntyi LASBille voittolaukauskilpailun kautta maalein 5-6. Joulukuun alussa pelattu kotiottelu taas meni Indiansin nimiin varsinaisella peliajalla maalein 5-7.

Kuka on käyttänyt pelitauon parhaiten hyväkseen, ketä kannattaa erityisesti viikonloppuna seurata?

Einiön Niko on tehnyt kovaa treeniä tauon aikana, tulee olemaan elementissään kun kentälle pääsee viilettämään. Ketjukaveri Jorma (Joonatan Surakka)siihen vielä, niin siinä on sellainen kaksikko, joka saattaa loistaa viikonlopun aikana, Ranki arvelee.

Kuva: Petteri Laine.