Otteluennakko: Kilpajuoksu pudotuspelipaikasta kiihtyy – “Se joukkue pääsee paljon helpommalla, joka ottaa kuusi pistettä tästä viikonlopusta”

Lasb F-Liiga

LASBilla on edessä kenties koko loppukautta määrittävä viikonloppu, kun lauantaina joukkue suuntaa Seinäjoelle ryöstämään pisteitä SPV:ltä ja sunnuntaina kotona pelataan pudotuspelitaistelun kannalta kriittinen mittelö OLS:aa vastaan. 

LASBin murheellinen tammi- ja helmikuun vaihde sai hieman käännöstä parempaan päin menneenä sunnuntaina. Isomaaalisia tappioita edellisissä peleissä kärsinyt joukkue pystyi haastamaan Classicin Lahessa kelvollisesti, mutta mestarit tulivat rutiinilla tasoihin ja ohi kolmannessa erässä.

– Classic-peli alkoi taas näyttämään siltä tekemiseltä, mitä meillä parhaimmillaan on, eli voidaan voittaa ihan kenet vaan. Ärsyttäähän se aina hävitä. Classic on aina sellainen joukkue, jonka haluaa väkisinkin voittaa. Moninkertainen Suomen mestari kun on, niin se tuo aina lisää nostetta peliin ja on melkein kuin lottovoitto jos heidät voittaa. Harvinaista se on, mutta mahdollista. Meillä oli kaikki avaimet, mutta Classic loppujen lopuksi tuli ohi kuitenkin, erinomaisen pelin LASBin maalilla pelannut Santtu Pohjonen analysoi.

– Ei se tekeminen ja asenne mihinkään ollut kadonnut edellisissäkään peleissä, se nyt vaan oli sellainen musta viisi peliä missä otettiin kovemmin kuokkaan. En tiedä sitten vaikuttaako kasvanut pelimäärä ja lisääntynyt rasitus siihen, vaikea arvioida, hän pohtii.

Pohjoselle itselleen kausi on kaksijakoinen. Etenkin alkukaudella tämä pystyi kannattelemaan joukkuetta ja torjumaan isoja voittoja. Kuitenkin nyt alkuvuosi on ollut haastava, kun maaleja on ropissut omiin isompiakin määriä ja jonkun verran helpon näköisiäkin. Tässä valossa Classic-kamppailu olikin toiveita nostattava, kun Pohjoselta nähtiin pitkästä aikaa huippuluokan esitys lukuisine isoine torjuntoineen.

– Alkusyksy oli hyvää omaa suoritustasoa ja vähän vielä parempaakin. Joulukuusta helmikuun alkuun oli sitten alisuorittamista multa. En ole ollut itse tyytyväinen, valmennus ei ole ollut tyytyväinen, pelaajisto ei ole ollut tyytyväinen. Ollaan paljon katsottu, mikä siihen sopisi lääkkeeksi. Kiva se oli saada viimeinkin niin sanottu apina selästä pois ja pelata taas omalla tasollaan. Kevät on playoff-aikaa, siihen pitää nopeasti lämmetä, hän sanoo.

SPV – LASB lauantaina 18.2. klo 17.00 Seinäjoen urheilutalo (Ruutu+)

Oranssien viikonloppu alkaa lauantaina Seinäjoen reissulla. Vastaan asettuu kolmatta kertaa tällä kaudella SPV, jota vastaan aikaisemmat kohtaamiset ovat venyneet aina voittolaukauskilpailuihin asti. Molemmat kuitenkin on SPV lopulta vienyt, joten yhteen pisteeseen on ollut LASBin tyytyminen molemmissa.

Seinäjokiset majailevat sarjataulukossa kuudennella sijalla. Neljänteen sijaan eli viimeiseen kotietupaikkaan on matkaa yhdeksän pistettä, joten ei sinnekään nousu aivan poissuljettua ole jos lopuista peleistä pisteet ottaa. Todennäköisimmin joukkue lähtee pudotuspeleihin sijoilta 5-7.

SPV on esittänyt ailahtelevia otteita kauden aikana. Se on toisaalta pystynyt voittamaan kärkijoukkueita kuten TPS:n ja Classicin, mutta myös hävinnyt edellisessä ottelussaan sarjajumbo FBC Turulle.

– Tiukka taistelu tulee ja yhden-kahden maalin ero jommalle kummalle. SPV on ollut meille aina melko sopiva vastus, tiedetään hyvin miten he antavat paineen ja muuta,ollaan useimmiten pystytty kitkemään vastustajan maalintekopaikat niin, että pelit on meille suotuisampi. Nyt on nähty kun SPV horjui FBC Turkua vastaan, niin yhtä lailla horjutettavissa sekin joukkue on kuin kaikki muutkin, Pohjonen arvioi.

Joukkueen parhaana pistemiehenä tällä kaudella on toiminut kesällä seuraan siirtynyt Peter Kotilainen, jonka muhkea pistepotti 23+36=59 oikeuttaa koko liigan pistepörssin kakkossijaan. Yli 30 pistettä ovat viimeistelleet lisäksi Konsta Haukkala (24+11=35) ja Sami Koski (6+25=31). Joukkueen “maalivahtikriisiä” on käsitelty keskusteluissa jopa huvittavan paljon, joukkueen ykkösvahti Rasmus Hasu on pelannut kuitenkin suurimman osan joukkueen otteluista ja vieläpä hyvillä tilastoilla.

LASB – OLS sunnuntaina 19.2. klo 16.00 Lahti Energia -areenalla

Sunnuntaina Seinäjoelta palattua onkin edessä äärimmäisen tärkeä kamppailu Oulun Luistinseuraa vastaan. Ennen viikonlopun pelejä joukkueet ovat tasapisteissä kahdeksannella ja yhdeksännellä sijalla, OLS:n ollessa kiinni kahdeksannessa sijassa paremman maalieron turvin.

Kauden aiemmat ottelut OLS:aa vastaan ovat päättyneet molemmat kotivoittoihin. Lokakuun puolivälissä Oulussa LASB johti ottelua parhaimmillaan jo neljällä maalilla toisen erän loppupuoliskolla, mutta niin vain OLS käänsi pelin 8-6 -voitoksi. Reilu kuukausi sitten Lahessa pelatussa ottelussa puolestaan LASBin johto piti, vaikka OLS loppua kohden kovan kirin saikin aikaan. Tuo vääntö päättyi kutkuttavien vaiheiden jälkeen 7-6 oransseille.

Jos LASBin kauden tarina on ollut ailahtelu, isompien yllättäminen ja heikommille pupeltaminen, niin samoja tarinalinjoja on mukaillut myös OLS. Keltapaidat ovat olleet lähellä voittaa niin KrP:n kuin TPS:nkin tämän vuoden puolella, mutta ovat hävinneet myös ErVille. Mitä vain voi siis tapahtua sunnuntainakin.

– Se tulee olemaan aluepeliä alusta loppuun, kaikki pyrkii minimoimaan oman pään virheet. Käytännössä kuin game seveniä pelaisi, mitään riskejä ei oteta. Kaikki peliin tai ei mitään. Itse olen puhunut koko kauden oman pään lähdöistä ja keskialueen kunnioituksesta, lähdetään sitä kautta rakentamaan ja pyritään pitämään vastustaja parhailta sektoreilta pois ja viimeistellään paremmin kuin OLS, niin eiköhän me tuo peli hoideta, Pohjonen arvelee.

Lähtökohdat sunnuntaille molemmilla joukkueilla ovat samat; molemmilla on lauantaina peli klo 17 Seinäjoella, LASBilla SPV:ä vastaan, OLS:lla Jymyä vastaan. Mitään lepoetuja ei ole siis kummallekaan tarjolla, vaan samoista asetelmista lähdetään.

– Voidaan vaikka morjestella toisiamme matkalla. Viikonloppu tulee olemaan molempien joukkueiden kannalta äärimmäisen ratkaiseva. Se pääsee paljon helpommalla, joka ottaa kuusi pistettä siitä.

Oululaisten parhaaksi pistemieheksi on tällä kaudella noussut yllättävä läpimurtonimi Luukas Hyvärinen, jolla on 25 ottelun jälkeen kasassa tehot 19+19=38. Joni-Arttu Sieppi on puolestaan pisteen päässä Hyvärisestä tehoilla 24+13=27, mutta Sieppi ei ainakaan OLS:n edellisessä ottelussa pelannut. Maalilla suurimman vastuun on kantanut Roni Tuononen, mutta myös Vinski Kivilompolo on saanut vastuuta.

Ketä oranssipaidoista kannattaa erityisesti viikonloppuna seurata?

– Sanon Konsta Lehtosen, sitä kannattaa seurata. Oli iskussa viime viikonloppuna, Konsta pääsee niin helposti vastustajan ja fanien ihon alle, Pohjonen ennakoi.

Kuva: Juhani Järvenpää.